Highlights AIK vs HJK FT 2-2

Some sloppy defending there, which is no wonder especially at HJK´s side considering the make-shift defense line.

Match report, lineups and stats from AIK´s website (in SWE)

Oavgjort mellan AIK och HJK

AIK:s näst sista träningsmatch under försäsongen slutade oavgjord. AIK ledde med 1-0 och 2-1, men HJK fick sista ordet och kvitterade till 2-2 redan före paus. AIK:s mål gjordes av Kennedy Igboananike och Henok Goitom.
AIK rivstartade på ett Skytteholms IP som badade i vårsol. Henok Goitom fick bollen centralt och spelade ut den till vänstermittfältaren Ebenezer Ofori som slog ett perfekt inlägg som nådde pannan på framrusande Kennedy Igboananike och bollen seglade vackert in till vänster om HJK-målvakten Saku Eriksson. En drömstart för AIK då klockan endast hunnit upp till 2:05!
HJK var nära att replikera i den sjunde minuten då Robin Lod nickskarvade fram Oussou Konan till ett friläge, men han fick inte riktigt ordning på bollen samtidigt som Kenny Stamatopoulos kom ut och störde. Robin Quaison visade upp sitt härliga driv i den nionde minuten då han fick bollen centralt och svepte framåt på planen. Quaison spelade ut bollen till Ebenezer Ofori som mötte till vänster i straffområdet, men avslutet gick över målet.
Efter en pigg inledning tappade matchen tempo och kom egentligen aldrig upp i samma nivå igen. HJK började efter 20 minuters spel ta för sig lite mer av bollinnehavet och i den 25:e minuten låg 1-1 i AIK-målet efter att finnarna tagit sig fram längs högerkanten och spelat in bollen till Rasmus Schüller som förlängde ut till Demba Savage i fritt läge till vänster i straffområdet som behärskat lyfte in kvitteringen till höger om Stamatopoulos.
AIK återtog ledningen strax därefter efter att Nabil Bahoui svarat för matchens prestation då han på sin högerkant rusade förbi ett par motståndare och måttade ett inlägg mot den bortre delen av målgården där Henok Goitom med en volley elegant placerade in bollen vid den närmaste stolpen, utom räckhåll för Saku Eriksson.
I den 36:e minuten fick Alexander Milošević bollen till höger i backlinjen och hans uppspel hamnade hos HJK:s lagkapten Teemu Tainio som spelade fram bollen till Demba Savage som enkelt avancerade fram mot straffområdet och placerade in 2-2. Målet kändes oerhört billigt…
Två minuter senare tilldömdes AIK en frispark i bra läge, till höger om straffområdet efter att Nabil Bahoui stoppats. Celso Borges slog frisparken och den nådde nästan Nils-Eric Johansson framför mål, men försvaret kunde rensa bort bollen och 2-2 stod sig då domaren Johan Hamlin blåste för pausvila.
AIK var nära en drömöppning även i den andra halvleken då Kennedy Igboananike svarade för en flygande konstspark på en hög boll i HJK:s straffområde. Träffen blev perfekt, men stoppades av en försvarare från att nå fram mot mål.
Den andra halvleken var mycket chansfattig och det tände egentligen inte till förrän inhopparen Eero Markkanen byttes in i den 76:e minuten. Tre minuter senare spelades Markkanen fram av Celso Borges, tog sig in i straffområdet på vänsterkanten och avslutade med ett hårt markskott som räddades av Saku Eriksson vilket fick publiken att vråla till.
I den 84:e minuten skapades den sista målchansen i matchen då Celso Borges lyfte fram bollen mot Kennedy Igboananike som kom halvfri centralt, men HJK:s målvakt kom ut bra och tvingade AIK-forwarden till ett snabbt avslut som räddades enkelt. Komplett matchfakta finns längre ner på sidan.
02:05 1-0 Kennedy Igboananike (Ebenezer Ofori) – nick [ca 14 m]
13:25 Gult kort till Teemu Tainio, HJK (spelförstörelse)
24:17 1-1 Demba Savage (Rasmus Schüller) – spelmål [högerskott, ca 9 m]
26:58 2-1 Henok Goitom (Nabil Bahoui) – spelmål [högerskott, ca 5 m]
35:23 2-2 Demba Savage (Teemu Tainio) – spelmål [högerskott, ca 14 m]
45:00 Slut på första halvlek
45:00 Spelarbyte HJK (Konan ut, Mannström in)
67:01 Gult kort till Kennedy Igboananike, AIK (hårt spel)
70:57 Gult kort till Nils-Eric Johansson, AIK (armdragning)
71:17 Spelarbyte AIK (Ofori ut, Lundholm in)
71:35 Spelarbyte AIK (Bahoui ut, Moro in)
75:30 Spelarbyte AIK (Goitom ut, Markkanen in)
80:53 Spelarbyte HJK (Lehtinen ut, Heikkinen in)
85:03 Spelarbyte HJK (Alho ut, Lassas in)
86:47 Gult kort till Celso Borges, AIK (hårt spel)
89:29 Gult kort till Markus Heikkinen, HJK (hårt spel)
93:02 Slut på andra halvlek
Publik: 1 513 på Skytteholms IP, Solna [konstgräs]

Laguppställningar
AIK (4-4-2): 13 Kyriakos Stamatopoulos - 16 Martin Lorentzson, 6 Alexander Milošević, 3 Per Karlsson, 4 Nils-Eric Johansson (K) - 11 Nabil Bahoui (72’), 10 Celso Borges, 15 Robin Quaison, 17 Ebenezer Ofori (72’) - 36 Henok Goitom (76’), 21 Kennedy Igboananike.
Avbytare: 25 Sam Lundholm (72’), 20 Ibrahim Moro (72’), 7 Eero Markkanen (76’), 18 Noah Sonko Sundberg, 23 Edward Owusu, 24 Marko Nikolic, 26 Nicklas Maripuu, 35 Patrik Carlgren (mv).
Tränare: Andreas Alm (40 år, fjärde säsongen i AIK).
Övriga ledare på bänken: Nebojša Novaković (assisterande tränare), Ulf Kristiansson (assisterande tränare), Lee Baxter (målvaktstränare), Luis Oyarzo (naprapat), Henrik Nyhus (naprapat), Johnny Nilsson (fysiolog), Karol Zyto (läkare), Bengt-Olov Tengmark (läkare), Åke Andersson (materialförvaltare), Lars Fremin (materialförvaltare).
HJK (4-2:3-1): 13 Saku Eriksson - 5 Tapio Heikkilä, 22 Valtteri Moren, 3 Gideon Baah, 2 Alex Lehtinen (81’) - 10 Teemu Tainio (K), 28 Rasmus Schüller - 17 Nikolai Alho (86’), 31 Robin Lod, 26 Demba Savage - 15 Oussou Konan (ht).
Avbytare: 7 Sebastian Mannström (ht), 6 Markus Heikkinen (81’), 14 Fredrik Lassas (86’), 1 Ville Wallén (mv).
Tränare: Sixten Boström (50 år, andra säsongen i HJK).

Individuell spelarstatistik
Skott mot mål (på mål/utanför/i målställningen/täckta): Markkanen (2/0/0/0), Bahoui (0/2/0/1), Quaison (1/0/0/0), Ofori (0/1/0/0), Igboananike (2/2/0/1), Goitom (1/1/0/0).

Frisparkar (för/emot): Johansson (2/1), Milošević (1/1), Markkanen (0/1), Borges (0/3), Bahoui (3/2), Quaison (1/2), Lorentzson (1/0), Ofori (0/1), Igboananike (0/1), Lundholm (0/1), Goitom (3/0).

Offside: -.

Blockerade skott: Karlsson 1, Johansson 1.

Väder
Soligt, +3°, nordvästlig vind 6 m/s. Vindavkylningen gjorde att det kändes som -2°. Solen gick ner kl 17:52.

Milstolpar
-.
Övrigt
AIK gjorde avspark och började spela mot Solnahallen. Tapio Heikkilä var utanför planen p g a huvudskada mellan 54:24 och 55:07. Martin Lorentzson var utanför planen p g a benskada mellan 58:39 och 59:42. Matchboll från adidas användes. Till matchens lirare utsågs Nabil Bahoui (AIK) och Demba Savage (HJK) av undertecknad då ingen utsågs officiellt. Panajotis Dimitriadis (sjuk), Kenny Pavey (hälsena), Teteh Bangura (knä), Niclas Eliasson (fot) och Anton Salétros (sjuk) saknades.